/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Plusklas Sneek
Home » Sport

Sport

Gezond eten om nog  gezonder te sporten

Sporten is gezond. Bewegen is goed voor je en je wordt er fit van. Wie regelmatig sport ziet er goed uit. Ook is sporten een sociale gebeurtenis, want vaak maak je nieuwe vrienden. Toch is het niet altijd even makkelijk om eraan te beginnen. Want hoe bouw je het op en blijf je gemotiveerd? en hoe zit het eigenlijk met sporten en gezond eten? Ben je een beginnende sporter, bouw het dan langzaam op. Heb je een hekel aan sporten of kun je er gewoon geen tijd voor vrij maken? Geen probleem. Door elke dag 30 minuten te bewegen met een matige inspanning (zoals stevig doorwandelen) kom je ook al een heel eind. Bovendien geven je dagelijkse bezigheden genoeg kansen om in beweging te blijven. We kennen ze allemaal: op de fiets naar het werk/school, spelen tijdens de pauze enz. Voor een fanatieke sporter die meer dan 7 uur per week traint is, naast een goede basisvoeding, vaker nog een persoonlijk voedingsadvies nodig.

De voordelen van sporten

Regelmatig sporten zou eigenlijk gewoon een deel van je leven moeten zijn, zodat je je fit voelt en beschermt bent tegen ziektes zoals diabetes, hartklachten, een te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk. Goed en gevarieerd eten is voldoende voor een sporter. Professionele sporters kunnen beter presteren met aangepast eten. Door het sporten gaat de stofwisseling sneller werken en daardoor is het erg belangrijk goed eten te eten.

Sporten, zorgt voor:

 • Het levert je energie
 • Je krijgt een betere conditie
 • Sporten zorgt ervoor dat je fitter wordt en minder snel vermoeid raakt 
 • Je voorkomt uitputting en uitdroging door regelmatig te bewegen
 • Door beweging wordt de darmbeweging ook beter, waardoor je afvalstoffen beter het lichaam uit kunnen 
 • Je krijgt sterkere botten 
 • Door te sporten bouw je je spieren op en behoud je deze ook 
 • Daarnaast is sporten en bewegen een heerlijke uitlaatklep om alle dagelijkse stress eruit te gooien

 

 

Sporten en gezond eten

Waar moet je op letten met eten als je sport? Zorg er in elk geval voor dat je voldoende goede koolhydraten binnenkrijgt. Want die spelen een belangrijke rol in de energielevering van de spieren. Let wel: met koolhydraten bedoel ik geen suikerrijke maaltijden en tussendoortjes, maar volkorenproducten zoals volkorenpasta, volkoren brood, zilvervliesrijst, etc. Nog een aantal tips:

 • Probeer 2 keer in de week vis te eten en eet vooral halfvolle en magere zuivelproducten en magere vleeswaren.
 • Een sporter heeft meer eiwitten nodig dan iemand die niet sport. Eet dus ook voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees (vleesvervangers), vis, zuivel, ei, granen, peulvruchten en niet te vergeten noten (ongezouten).
 • Eet goed en gevarieerd. Dat betekent dat je alle nodige voedingsstoffen met het eten binnen krijgt. Een  goede multivitamine kan altijd, maar let wel op dat je een kwaliteitsproduct koopt zonder suiker en ander giftige stoffen.
 • Drink voldoende. Drinken is voor, tijdens en na de inspanning belangrijk om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen. Neem gemiddeld 600 ml tot 1 liter per uur sporten (bij normale weersomstandigheden). Het drinken moet niet te warm en niet te koud zijn, tussen de 15 en 22 graden. Te koude dranken kunnen maag- en darmproblemen geven. Bij erg warm weer en zware training kan je een sportdrank gebruiken. En bij een sportdrank geldt ook: als je niet gevarieerd en gezond eet kan een sportdrankje je niet de extra energie geven!
 • Houd de tijden in de gaten wanneer je eet als je wilt sporten. Eet tot maximaal anderhalf uur voor de training. Eet dan een lichte. Bijvoorbeeld yoghurt met ongezoete muesli. Na het sporten kun je dan nog een beetje groenten of rauwkost eten, met een eiwitrijk product zoals vlees, vis, etc. Eiwit zorgt ook voor een sneller spierherstel. Ga je na je avondeten sporten, eet dan voor het sporten minder koolhydraten of ga voor een kleinere portie volkorenvarianten, anders kan het zwaar op de maag liggen.
 • Ten slotte is naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon, ook voldoende training belangrijk. En natuurlijk ook dat je het langzaam en verantwoord opbouwt. Wees dus niet te overmoedig, want dan stop je vaak ook eerder!

 

Gr. Fimme Thomas BusmanStoer

Eredivisie…  
Kom op zeg!

Dit weekend gebeurde er weer de gekste dingen in de Eredivisie. PSV verliest van NAC Breda met 1-2. Ajax won tegen NEC terwijl ze een week geleden nog met 1-0 verloren van Vitesse. Ik word er nu echt gek van.Feyenoord en Heerenveen zijn compleet afhankelijk van hun spits, Pellé (Feyenoord) en Finnbogason. Als deze een keer hun dag niet hebben stort het hele elftal als een kaartenhuis in elkaar. En laat Finnbogason nou net in een doelpuntendroogte zitten. Oké Finnie scoorde drie keer tegen RKC, maar als die zogenaamde TOPspits naar het buitenland gaat is hij niet zo TOP. Ook daar word ik zo gek van.

 

 

  

Want het Nederlandse niveau ligt Zzzoo verschrikkelijk laag! Echt, ik word er zo gek van! Neem bijvoorbeeld Duistland of Engeland. Daar spelen ‘echte’ TOPclubs X_Eredivisiezoals Bayern München of Manchester City. En die verliezen NIET van de numero 18 in hun competitie!

En het feit dat tussen de nummer 15 t/m numero 1 steeds een punt zit slaat nergens op! Het is allemaal zo`n triest niveau!

 

 

Maar goed, we zullen het ermee moeten doen. In de hoop op betere tijden…

Igor Bosma


 

Goed hoor, Ajax…

25 November won AJAX van FC Barcelona. Een wonder. Maar in de competitie loopt het niet al te lekker. Oké, ze staan 2e dus, niks mis mee maar 2e met 25 punten na 14 wedstrijden… Da’s gewoon niet goed! Normaal heb je dit in ongeveer 10 speelronden. En dan win je nu van Barca terwijl je in de competitie moeite hebt met bijvoorbeeld SC Heerenveen

Maar laten we eerlijk zijn, van FC Barcelona wint niet iedereen. Ajax speelde gewoon goed. Ze hielden ook gewoon nog stand met 10 man in de tweede helft! Maar dat betekent dat barcelona steeds afhankelijker van Messi is geworden. En sinds Josep Guardiola is vertrokken naar Bayern München is het tikkie takkie voetbal langzaam aan wat verdwenen.

Bij Bayern München is dat tikkie takkie voetbal juist tevoorschijn gekomen door Josep Guardiola. Trouwens dat tikkie takkie voetballende team won afgelopen weekend met 3-0 van de grootste concurrent, Borussia Dortmund. Ze speelden als Barcelona van een paar jaar terug, alleen zijn het dan allemaal jongens van 1.85 i.p.v. 1.70!

Ajax speelde goed, maar ja… voor hoe lang. Waarschijnlijk verspelen  ze dit weekend weer punten. We zullen het zien...

van Igor

 

 

 

Snoekvissen met jerkbaits

Ik doe deze visserij zelf ook want het is heel leuk om lekker in de polder een mooie snoek op je jerkbait te zien duiken. Vissen is heel leuk want je ziet ook wat van de natuur. Vissen is heerlijk!

 

Met Jerkbaits op Snoek

Vissen met jerkbaits op Snoek word gedaan met een korte stugge hengel met een werpgewicht van ongeveer 40 tot 100 gram werpgewicht. Voor deze visserij word met een Reel gevist. Dit is een Reel.

 

 

Voor reels zijn ook speciale hengels met een ‘’ pistoolgreep’’  zoals dat word genoemd. Deze hengels hebben meer ogen dan hengels voor molens, omdat de lijn niet tegen de hengel aan mag komen omdat je de hengel met de ogen naar boven houd.

Er zijn ongelooflijk veel soorten jerkbaits. De overeenkomsten tussen de jerkbaits zijn dat ze geen lip of schoep hebben. Jerkbaits kunnen allemaal verschillende maten vormen en kleuren hebben. Hieronder staan foto’s  van twee verschillende jerkbaits.

 

 

 

Er zitten erg veel verschillen tussen deze jerkbaits dat zie je wel de een heeft een twister staart enz. En je kan er erg mooie snoeken mee vangen kijk maar naar het plaatje hieronder!